Dil ve konuşma terapisi; iletişim sorunlarının ve konuşma bozukluklarının değerlendirilmesi ve tedavisidir. Bunların yanı sıra; yeme, içme ve yutkunma sorunlarıyla da ilgilenir. Bu terapi, genellikle dil ve konuşma terapisti olarak adlandırılan konuşma dili patologları tarafından gerçekleştirilir.
Çocuklar kendi hızlarında büyür ve gelişir. Bazı çocuklar erken yürüyüp konuşsa da bazılarının birtakım becerileri öğrenmesi gecikebilir. Çocuğun gelişimi ile ilgili herhangi bir endişeniz varsa, yardım için ne kadar erken başvurursanız o kadar iyidir.
Erken müdahale, konuşma terapisinde kritik öneme sahiptir çünkü bebekler, küçük çocuklar, iletişim becerilerini öğrenmek için tasarlanmış gelişmekte olan beyinlere sahiptir. Bu gelişimde sorun varsa, normal beyin gelişiminin bu döneminden yararlanmak için mümkün olan en kısa sürede terapiye başlanmalıdır. Bu yıllarda terapi oldukça etkilidir çünkü terapistler gelişimsel gecikmeleri hayatın ilerleyen dönemlerinde daha ciddi zorluklara dönüşmeden önce tespit edip ele alabilirler. Çalışmalar, bir kişinin konuşma ve dil terapisini ne kadar erken alırsa, konuşma, dil ve iletişim becerilerine ilişkin sonuçların o kadar iyi olduğunu bulmuştur.
Dil ve konuşma terapisinin çalışma alanları şunlardır:
- Akıcılık bozuklukları (Kekemelik, hızlı bozuk konuşma)
- Otizm spektrum bozukluğuna bağlı dil ve konuşma gerilikleri
- Genetik sendromlara bağlı dil ve konuşma gerilikleri
- Yutma bozuklukları
- Gecikmiş dil ve konuşma
- Disleksi ve disgrafi
- Beslenme bozuklukları
- Ses bozuklukları
- Alternatif ve destekleyici iletişim
- Konuşma sesi bozuklukları (Artikülasyon bozukluğu, fonolojik bozukluk, çocukluk çağı apraksisi)
- Beyin hasarı, felç gibi durumlardan sonra gözlemlenen dil ve konuşma güçlükleri
- Motor konuşma bozuklukları (Apraksi, dizartri)
- Rezonans bozuklukları (Dudak-damak yarıklıkları)
Mini Kulüp Çocuk Evi Psikolojik Danışmanları