Oyun, hayal gücünün serbestçe hareket ettiği alandır. Çocuklar doğal olarak oynar. Serbest oyunu kendi hayal gücüyle kurabilmesi iyi giden bilişsel ve sosyal becerilerin bir göstergesidir. Öğrenmenin bir yolu olarak da oyunu kullanırlar ama bundan da önemlisi, hayatta belki de tek kontrol sahibi oldukları bu alanda duygusal zorlanmalarını da dışa vurma imkanı bulurlar. Gün boyu deneyimledikleri, merak ettikleri, anlamaya çalıştıkları, zorlandıkları her şeyi oyunlarına yansıtırlar. Oynadıkları, sık sık tekrar eden oyun temaları onların dünyasında bir yere hizmet eder.
Oyunun gelişimsel süreçlerine bakacak olursak paralel oyunu; diğerlerinin yanında oynama ve etkileşimsiz ya da çok az etkileşimde bulunarak oynamayı 19-23 ayları arasında gözlemleriz.
İki yaşındaki çocuklar çeşitli şekillerde saklanıp “ce-ee” oyunu oynamaktan zevk alırlar. Onlar için bir yerlere saklanmak ya da örtülere saklanıp gizlenmek hala popülerdir. Bu sırada pelüş oyuncaklar canlanıp kalkıp yürüyüp, ses ve kişilik kazanabilir. Ayıcıklar, arabalar, bebekler çocukların heyecan verici oyun arkadaşlarına dönüşür. Basit yapbozlar, büyük boy Legolar, farklı şekillerdeki cisimleri ait olduğu bir kutuya yerleştirme gibi aktiviteler bu yaş grubu için mükemmel aktivitelerdir. Ancak iki yaşındaki çocuğa en çok keyif veren oyun, bir işe yarama duygusu kazandıranlardır. Oyuncak mutfaklar, tamirci çantaları çok sevilir.
Üç yaşında çocuklar, oyunlarında basit roller oynamaya başlarlar. Oyunlarında yoğun olarak görülen evcilik ve ebeveynlerini taklit etme oyunları bu dönemde sizi şaşırtabilir. Oysaki çok normaldir. Bu dönemde koordinasyon ve elle kavrama becerisi geliştiğinden daha karmaşık inşa etme oyunlarına girebilir ve daha minik parçalarla oynayabilirler.
Dört yaşındaki çocuklar, oyunda kontrolü ele almıştır, oyunun en iyi şekilde gelişmesi için ne gerekiyorsa bulur getirirler. Film kahramanlarını temsil eden figürler hayatlarına girmeye başlar. Hayal güçleri ile birlikte oyunlarında çeşitli rollere girmeye başlarlar. Bu yaşta denge kurma becerisi de iyice gelişmiştir. Böylelikle fiziksel aktivitelerin yolu açılır; scooter’a binmek, tırmanmak, bisiklete binmek vb. gibi.
Beş yaşındaki çocuklar, her şeyin mümkün olduğunu düşünürler. Hayal güçleri ile kurdukları oyunlar hayatlarının önemli bir parçasıdır. Daha öğle yemeği zamanı gelmeden bir roket inşa etmiş ve Mars’a gidebilirler. Ayrıca bu yaş döneminde harflere, sayılara ve daha ileri sanatsal ifade biçimlerine ilgi oluşmaya başlar. Bu yaşta oyunlar gerçekçi değildir, hatta gerçekçi olmamaları gerekir çünkü çocuklar hayal güçlerinin ulaştığı en yüksek noktadadırlar.
Sizler ebeveyn olarak ilk beş yılın harikulade gelişimsel süreçlere ve inanılmaz yeni adımlara ev sahipliği yaptığını gözlemliyor olacaksınız. Bu süreçte de siz oyunun bir parçası olmaktan çıkıp zamanla izleyen biri haline geleceksiniz. Bu süreçte, en önemlisi, oyun oynamaları için onlara zaman tanıyıp, alan yaratarak çocuğunuzun kendini güvende hisseden bağımsız bir birey olmasına yardım etmektir.
Mini Kulüp Çocuk Evi Psikolojik Danışmanları