Yeni Bir Başlangıca Doğru

Yeni Bir Başlangıca Doğru

İlkokula Hazırlık sınıfı olarak; amacımız, mutlu, sevgi dolu, farklılıklara saygılı, hoşgörülü, doğayı seven ve saygı duyan, kendi yaş seviyesine ve gelişimsel seyrine göre empati becerisi gelişmiş, neden sonuç ilişkisi kurabilen, kendi duygularını anlayabilen ve ifade edebilen, yaratıcı, keşfetmeyi seven, tecrübe ederek (kalıcı ve etkili öğrenme) öğrenebilen, belirli bir sosyal ve duygusal olgunluk seviyesine ulaşabilmiş bireyler yani kısaca duygusal zekası yüksek bireyler yetiştirmeye çalışmaktır.

Çocuklarımız okulumuzdan mezun olup ilkokula başladıkları zaman, kendilerini farklı bir eğitim sisteminin içerisinde bulacaklardır. Bu noktada bulundukları ortama rahat uyum sağlayabilmeleri, okul öncesinden ilkokula yumuşak bir geçiş yapabilmeleri için okul öncesi eğitimin öneminin kavranması her anlamda önem arz etmektedir.

Okul öncesi eğitimin temel amacı; çocuğun ilköğretime başlamadan önce, bedensel, zihinsel, duygusal, sosyal ve özbakım olarak bir bütün olarak gelişmesi için belirlenen ortamda uygun bir eğitim vermek olmalıdır.

İlkokula hazırlık çalışmaları; çocukların okul öncesi eğitim kurumlarına devam ettiği süre boyunca sosyal ve duygusal, psikomotor, bilişsel, dil ve öz bakım becerileri gibi bütün alanlarda eşit şekilde desteklendiği çalışmaların bir bütünüdür.

Öğrenim hayatının başarılı geçmesinde okul öncesi eğitim dönemi önemlidir. İlkokula hazırlık eğitimini tamamlayan çocukların okula iyi bir başlangıç yapmalarını sadece akademik becerileri değil, öncelikli olarak sosyal davranışları belirler. Sosyal davranış becerileri gelişmiş öğrenciler sınıf ortamında akademik başarılarını da tam anlamı ile gösterebilirler.

Okuma yazmaya hazırlık çalışmaları ilkokula hazırlık çalışmalarının içerisinde yer alan ve çocukların ilkokula geçişini kolaylaştırmak, hazır olma düzeylerini okul öncesi dönemde artırmak amacıyla yapılan etkinliklerdir. İlkokula hazırlık çalışmaları, sadece okuma ve yazmayı öğretmek amacını taşımamalı, masa başında yapılan kitap, kavram, çizgi çalışmaları olarak ta değerlendirilmemelidir. Aksine, bu çalışmalar birçok farklı etkinlik çeşidi ile (sanat, drama, müzik, oyun vb.) gerçekleştirilmelidir.

Çocukların, okuma ve yazmanın gerekliliğini ve gerçek yaşam ile ilişkisini anlamaları önemlidir. Böylece çocukların okuma ve yazmaya, okula karşı olumlu bir algı geliştirmeleri desteklenecektir. Okuma ve yazma için farkındalık yaratmak, heveslendirmek yapılacak çalışmaların amacına ulaşabilmesi açısından son derece önemlidir. Bu anlamda öğrencilerin de bazı becerileri yapabilmeleri ve geliştirmeleri sağlanmalıdır.

Bu bilgiler ışığında; okulumuzdaki ilkokula hazırlık sınıfı kazanımlarını kısaca özetleyecek olursak;
Okumaya hazırlık becerileri (okuma ve yazma öncesi beceriler, sesleri tanıma, dikkati yoğunlaştırma, el göz koordinasyonu sağlama)

Matematik becerileri (rakamları tanıma, setler oluşturma, şekilleri öğrenme, sıralama vb.)

Motor beceriler (büyük ve küçük kas gelişimi)

Duygusal ve sosyal beceriler (kendi duygularını uygun biçimde ifade etme, duygularını toplum tarafından kabul edilebilir şekilde ifade etme, başkalarıyla iletişim ve empati kurabilme, sorun çözebilme, gerektiği gibi davranabilme)

Öz bakım becerileri (kendi ihtiyaçlarını karşılama, temizlik, beslenme, gibi öz bakım işlerini yapma, kazalardan kendi kendini koruyabilme, giysilerini giyme ve çıkarma vb.)
olarak gelişim alanlarına göre sınıflandırabiliriz.

Mini Kulüp Çocuk Evi Psikolojik Danışmanları